Två svenska aktörer inom cybersäkerhet slår nu samman sin kompetens. Genom ett nytt samarbete kommer Friends of Claudia att inkludera Vigilis utbildning i sitt säkerhetserbjudande. Målet är tydligt: att göra medarbetarna till företagets främsta skydd mot cyberhot.
Det är tydligt att vi står inför ett paradigmskifte – från reaktivt till proaktivt cybersäkerhetsarbete. Strategin betonar vikten av kontinuitet, struktur och ett ökat ansvarstagande. Samtidigt står många företag inför frågan: hur omsätter vi strategin i konkret handling?
IT-säkerhetsutbildning ska inte enbart skapa medvetenhet – den måste också förändra beteenden. Därför har cybersäkerhetsföretaget Vigili inlett ett samarbete med Psykologpartners, experter på digital psykologi och beteendeförändring.
På skämt – eller kanske inte – borde vi överväga en CE-märkt säkerhetsmedvetenhet, där kunskap omsätts i agerande. Precis som tekniska produkter skulle en sådan märkning garantera att medarbetare har rätt utbildning, är medvetna om hoten och, viktigast av allt, vet hur de ska agera vid en attack.
I Vigilis löpande utbildningsprogram för IT-säkerhet inkluderas nu en ny utbildning särskilt anpassad för chefer och ledning. Syftet är att ge ledare den insikt och kunskap som krävs för att skapa en säkerhetskultur där hela organisationen inte bara har kunskap om cyberhot utan också agerar för att minimera riskerna.
En nyligen publicerad undersökning från Stockholms Handelskammare visar tydligt att företagens största oro idag handlar om digital brottslighet. 67% av de tillfrågade är oroade över cyberattacker och IT-intrång, och 55% respektive 54% är bekymrade över bedrägerier och företags- samt ID-kapningar.
Enligt en nyligen publicerad rapport från Gartner förutspås att 17 % av alla cyberattacker 2027 kommer att involvera generativ AI. Men är det verkligen hela bilden.
I ett samarbete för att öka medvetenheten om cyberhot lanserar IT-säkerhetsföretaget Vigili en ny version av den sång som mest av allt förknippas med sommaren, “Den blomstertid nu kommer”, där Vegakören från S:t Johanneskyrkan sjunger.
Det verkar råda en utbredd missuppfattning om att den vanligaste och farligaste formen av cyberbrott – social manipulation, eller social engineering – handlar om avancerad dataanalys och komplexa processer.
Som ett komplement till vårt löpande lärande med regelbundna intrångssimuleringar finns nu också möjligheten att testa it-säkerhetsmedvetenheten med en simulering vid ett tillfälle. En enkel onboarding och därefter testar vi din organisation med en verklighetstrogen simulerad attack.
Vigili AB fortsätter sin etablering av tjänster som ökar medvetenheten om IT-hot hos företag och individer och välkomnar en IT-säkerhetsexpert som vd. Företaget har nyligen lanserat en satsning som syftar till att hjälpa företag och organisationer att öka medvetenheten om olika typer av digitala säkerhetsrisker. Nu ansluter PA Prabert som vd och partner i bolaget.