Ska våra medarbetare också CE-märkas?

EU:s nya cybersäkerhetslagar tar oss in i en framtid där nästan allt som kopplas upp mot internet måste uppfylla strikta säkerhetskrav. Radioutrustning ska redan i år leva upp till cybersäkerhetstillägget i Radioutrustningsdirektivet (RED). Nästa år är det dags för bärbara datorer, kylskåp och mobilappar. Och senaste i december 2027 ska hela EU:s nya regelverk – inklusive Cyber Resilience Act och NIS2 – vara på plats. Allt detta för att positivt motverka cyberattacker med potentiellt förödande konsekvenser.

Men låt oss stanna upp vid en tanke: Tänk om dessa regler även omfattade den mest kritiska länken i säkerhetskedjan – människan? Tänk om vi kunde CE-märka medarbetare för att säkerställa deras cyberkompetens?

CE-märkning av den mänskliga brandväggen
På skämt – eller kanske inte – borde vi överväga en CE-märkt säkerhetsmedvetenhet, där kunskap omsätts i agerande. Precis som tekniska produkter skulle en sådan märkning garantera att medarbetare har rätt utbildning, är medvetna om hoten och, viktigast av allt, vet hur de ska agera vid en attack. För oavsett hur bra tekniska skydd vi har, är den mänskliga faktorn fortfarande både det största säkerhetshotet – och det viktigaste skyddet.

Säkerhet från ledning till golv
Med EU:s nya regelverk ökar kraven på organisationer att stärka sina interna säkerhetsprocesser. Det är en utmärkt möjlighet att inte bara granska tekniska lösningar utan också säkerställa att medarbetare, från ledningsgrupper till operativ personal, är rustade för att hantera cyberhot. En kontinuerlig och pedagogisk utbildning borde vara lika självklar som att ha antivirus och brandväggar installerade.

Så, medan vi väntar på om EU någon gång inför krav på “mänskliga CE-märkningar”, kan och bör vi börja själva. Genom att investera i utbildning, skapa en säkerhetskultur och stärka det faktiska agerandet vid hot, kan vi säkerställa att medarbetarna i våra organisationer är redo för framtiden – med eller utan en officiell märkning.

Vi på Vigili hjälper er att bygga detta. För om vi ska klara av den snabbt växande cyberbrottsligheten, måste säkerheten börja hos oss alla.

För ytterligare information, kontakta:
PA Prabert, vd Vigili AB
0734-489 421
pa.prabert@vigili.se